Selasa, 28 September 2010

Kerajaan UMNO Terengganu mengamalkan Khurafat

Kerajaan Negeri Terengganu menerusi Majlis Perbandaran Dungun (MPD) telah membelanjakan RM390,000 wang rakyat untuk membaik-pulih bongkah Batu Penyu di Bukit Che Hawa.

PAS menyifatkan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu mempercayai 'Batu Penyu' sebagai 'ibu semangat' yang menentukan kedatangan penyu ke Rantau Abang sebagai khurafat sekaligus membazirkan wang rakyat.

(Gambar - Batu Penyu.... asalnya hanya satu ketul batu biasa, kemudian ia mula dipagar (gambar bawah) dan kini didirikan bangunan diatas bongkah batu tersebut. ( rujuk gambar utusan Malaysia, 13 julai 2010)

Jumlah kewangan yang begitu besar itu adalah jauh lebih baik sekiranya digunakan bagi keperluan membantu rakyat yang ramai lagi masih miskin di negeri ini.

“Sebenarnya (laporan) banyak penyu yang mati di laut kerana terjerat pukat, mati oleh pemangsa, dibunuh oleh manusia yang tidak bertanggungjawab dan bukan kerana Batu Penyu yang dijadikan ‘ibu semangat’ kepada reptilia itu,” jelasnya.

Justeru itu, katanya amalan mempercayai bongkah batu mempunyai ‘kuasa’ tertentu hingga perlu dijaga (pelihara) boleh menyesatkan aqidah dan pemikiran umat Islam.

Penduduk percaya penyu tertarik datang ke Rantau Abang kerana Batu Penyu itu menjadi ‘ibu semangat’ yang memanggil mereka. Sebab itu apabila batu itu mulai rosak dan hilang bentuk sejak beberapa tahun lalu, ia dipercayai menjadi punca kemerosotan kedatangan penyu ke pantai itu. (Berita Harian, 6 Julai 2010)

Sepatutnya Majlis Agama Islam Negeri atau pejabat Mufti menasihati kerajaan Negeri supaya tidak menyuburkan lagi kepercayaan amalan khurafat ini kepada rakyat Terengganu Darul Iman.

http://tokbatin2008.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan